Saturday, January 26, 2008
( in poza: Bogdan Ema si Simona Halep - ROMANIA )
Melbourne 2008 ramane in urma pentru fiecare asa cum a fost...cu rezultatele inregistrate si experienta acumulata, cu schimbarile evidente si normale in preajma topului mondial, atat la simplu cat si la dublu, cu schimbarile de structura si organizare, cu schimbarile de generatii...totul este in miscare, nimic nu sta pe loc. O evolutie numita uneori si revolutie, un fenomen tenisistic absolut normal ce isi continua trendul fara abatere.
Australian Open 2008 ramane in urma si pentru Romania ca o amintire frumoasa si ca o mica dovada a progresului inregistrat de catre o generatie de sportivi talentati. Pentru prima data in ultimii ani componenta echipei Romaniei prezente la antipozi a fost mai numeroasa ca in trecut, suprizele placute venind din partea fetelor: atat senioare, cat si junioare. Trei fete au reusit pentru prima data sa joace primul meci oficial pe tabloul principal la senioare, iar la junioare doua rezultate frumoase au intregit tabloul performantial obtinut la antipozi.
Simona Halep a pierdut in semifinale la simplu atingandu-si insa obiectivul propus intr-un turneu de grand slam " pentru prima data" in cariera dupa cum relateaza si ea:" a fost o experienta foarte buna din care am invatat multe. A fost un turneu reusit, am ajuns in semifinale si mi-am atins obiectivul , sa trec de optimi, pentru ca la toate celelalte grand slam-uri am pierdut in optimi. Minunat a fost ca am invins-o pe favorita nr 1 Pavliucenkova, un meci in care am avut mari emotii, dar mi-am dorit foarte mult si am reusit cu dorinta ! Despre semifinala cu Jessica Moore pot spune ca a fost un meci bun, am invatat multe din el, dar totusi dificil pentru ca nu am mai intalnit pana acum un asemenea stil de joc ... joaca foarte repede si foarte mult topspin".
In proba de dublu Elena Bogdan a jucat prima ei finala de grand slam , un rezultat extraordinar inregistrat ce confirma inca o data ca Romania are potential si in intrecerile pe perechi , dupa frumoasele titluri obtinute in trecut de perechea Raluca Olaru/Mihaela Buzarnescu si Florin Mergea/Horia Tecau in turneele de grand slam. Bravo voua fetelor pentru tot ce ati reusit. Bravo voua tuturor echipelor ce ati contribuit la obtinerea acestor rezultate. Felicitari!
Raluca Olaru, Sorana Carstea, Monica Niculescu si Edina Gallovits, Victor Hanescu si Andrei Pavel, precum si juniorii Alexandra Damaschin si Robert Coman sunt performerii echipei Romaniei prezenti la Melbourne Park pe tablourile principale. Anda Perianu, Catalin Gard, Adrian Cruciat si Adrian Ungur au punctat pentru Romania in calificari, dar pe viitor ii vom revedea si pe ei speram in tablourile principale. Felicitari tuturor!
Cine stie insa ca aceste nume se gasesc si se regasesc pe tablourile principale & calificari ale unuia dintre cele mai mari evenimente sportive ale planetei, fiind cele ce au concurat alaturi de Roger sau Novak, Justine sau Maria? Doar cativa pasionati ai tenisului...
Ma uitam prin fisierele site-ului oficial al Australian Open zilele trecute si o sectiune numita "Country Scoreboard" mi-a atras atentia. Am citit continutul si apoi am inceput sa numar. Din 45 de tari prezente cu sportivi pe tabloul principal la Melbourne s-a aflat si Romania clasata astfel ( ca si numar de participanti ) dupa tari ca: Franta, SUA, Russia, Australia, Spania, Germania, Argentina, Italia, Cehia, Austria. Un loc 11 la egalitate cu Ukraina si Serbia.
Toate acestea inseamna valoare, o eticheta insa ce trebuie promovata ca atare.
Media scrisa a alocat atat de putine randuri acestor performante in rubricile deja consacrate la "alte sporturi" sau "diverse" , incat nici nu mai bag de seama cuvintele telegrafice insiruite. Dar ne-am obisnuit deja cu tratarea comerciala a imaginii ziarului si nu a sportului prin intermediul mass-media romaneasca.
Dar nu pot fi suparat pe ei, din moment ce media romaneasca tenisistica continua somnul vesnic si se trezeste cateodata doar din interes sa promoveze cate ceva. Ma rog, Cupa Davis in principal, ca doar asta este obiectivul prioritar. In ultimul timp s-au mai scris cateva cuvinte si de partea celalata numita Fed Cup, dar misogismul nu a disparut. Cati stiu ca echipa de Fed Cup va juca pentru accederea in grupa mondiala? Cativa care au citit cele 5-6 randuri de pe site-ul FRT.
Numele insiruite sunt adevarate valori si salturi calitative inregistrate de jucatori, nu montarea suprafetei de greenset pentru meciul de Cupa Davis. Oare cat mai continuam cu aceste paradoxuri? Este normal ca o Federatie Nationala cu site propriu sa aiba semifinalista de juniori, finalista de juniori, sa ocupe locul 11 din 45, sa aiba cele trei fete in premiera si sa nu stie nimeni?Singura stire aparuta de la Melbourne a fost cea cu Andrei Pavel in intrecerea de dublu ( fara a fi malitios, probabil pentru a mai unge un pic cneazul pe suflet pentru a face parte inca o data parte din echipa de Davis Cup ) si atat. De performante cine scrie? Valoarea cine o promoveaza? Dle raspunzator de performanta in Federatia Romana de Tenis, daca tot nu sunt bani de investit in pregatire, daca tot ne plangem ca sistemul e defectuos si asa mai departe, macar dati ordinul de promovare prin mijloacele existente si la indemana. Cum web-ul este o puternica sursa de promovare, e timpul sa faceti ceva. Nu de alta, dar in dreptul fiecarui jucator aducator de rezultat sportiv decontabil si premiabil din resurse bugetare sau rectificari de buget scrie clar ROMANIA! Si nu coach's corner. Ca sa nu aveti surpriza ca in viitor sa nu scrie altceva pe ei. Ca deja pe Anda, Edina, Andrei scrie involuntar altceva in realitate si masluit la televizor.
Si promovati valoarea. Tot ce inseamna valoare, nu anumite segmente ce se intrepatrund in mod miraculos cu interese personale. Atat pe site, cat si in interviurile date sau comentariile facute pe calea televiziunii.
Salut revista Tenis Partner pentru sectiunea stiri din cadrul site-ului propriu pentru updarea zilnica si promovarea sportivilor si astept cu nerabdare ca tot ce inseamna valoare sa apara in paginile scrise ale revistei. Bravo.
Vrem sa obtinem mai mult, dar nu facem ca cei ce obtin mai mult. Daca am exagerat, uitati-va pe site-ul Federatiei Australiene de Tenis sau orice federatie aflata inaintea Romaniei in "Country Scoreboard-ul" australian. Numarati stirile si ceea ce promoveaza ei. Faceti switch pe Federatia Romana de Tenis si dupa dati commnent.
Cu drag,
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment