Ce elemente cheie ascund acest start? Extrem de multe, poate cele mai multe existente in tot ceea inseamna un drum ulterior al sportivului, caci “startul” este o necunoscuta bivalenta lor celor ce se afla fata in fata pentru primele dati: copilul si specialistul. Zambetul inocent al copilului cauta cu disperare noi si noi orizonturi de cunoastere, dand frau liber tehnicii native de a se misca galagios oricum o fi, oprindu-se uneori sa asculte anagramele transmise de personajul impunator echipat cu un fel de instrument nemaivazut de mare. De cealalta parte cuprinzi cu ochii balamucul frumos al fiecarui zambet traind angoase placute in incercarea permanenta de a interveni contra naturii umane, asumand un rol de responsabilitate crescut in a opri sau nu bucuria.
Si dintr-o data auzi: “cand va juca copilul meu turnee?” Brusc incepi sa cuantifici faptul ca atmosfera de basm este ireala, ridici privirea spre parintele nerabdator, o cobori spre piticul jucaus … “Deja o face draga parinte!” … in zbenguiala haotica copilul isi incepuse competitia cu ceilalti fara a constientiza niciunul ca de acum incolo el poate va deveni sportivul, un nou statut inteles de la sine si nu impus de regulile celor mari.
PS: jocul si joaca de-a tenisul presupune o imbinare fericita intre antrenament si competitie ca un tot unitar si impreuna realizat in fiecare moment al dezvoltarii umane si nu separat ca si planuri distincte. Inveti si aplici in acelasi timp in competitie directa cu ceilalti, un amanunt ignorat ce peste multi ani va deveni piatra de temelie a campionului ce candva a fost si el copil. De ce ignorat? Pentru ca majoritatea exclud competitia din antrenament sau intrecere oficiala separata pana in momentul cand va fi pregatit copilul. Pregatit pentru ce? Probabil pentru ochiul critic al specialistului sau al parintelui, dar nu si pentru eficienta copilului.
Cu drag,
No comments:
Post a Comment