Wednesday, September 3, 2008

Un meci se pierde ...

... inainte de a fi inceput de extrem de multe ori. In timp situatia se poate inversa cunoscand si perfectionand la maxim tehnicile de concentrare pentru meci, ritualurile sau lucrurile ce detensioneaza in mod pozitiv fiecare sportiv inainte ca intalnirea sa isi desemneze servantul si/sau primitorul. Cum se intra in meci constituie un pas important in deciderea a cel putin jumatate din meciul ce urmeaza si in cele mai multe cazuri totul se termina inainte de a avea loc, mai ales in intrecerea juniorilor.
Primele ghemuri ale meciului de ieri al Emei m-au gasit stand in tribuna pe una dintre treptele ei si incercand sa rezolv repede o dilema. Starea de tensiune si incordare creata de anumite intamplari oarecum normale au reusit sa schimbe imediat o sportiva ce si-a diminuat potentialul mutandu-si atentia si focusandu-se la ceea ce reprezinta adversara si nu propria persoana, schimband total dinamica de joc si ingreunand un rezultat ce putea fi mult mai accesibil, cel putin ca joc pe teren. Nu poti face multe in asemenea situatii de pe margine pentru ca avertismentul de coaching este imediat acordat, cu atat mai mult cu cat privirea disperata a sportivei cauta un monolog mai lung si nicidecum cuvinte cheie. Chinuiala din teren se transforma repede in inclestari si pe margine si in lupte disperate in a gasi balonase de oxigen viabile care, din pacate, nu merg de acceasi data, chiar daca vorbim de acelasi sportiv. Timpul macina repede si transforma fiecare punct in frustrare imensa ...
"Cu cine joci?"
"Cu Roma"...
"Ai grija, este o jucatoare experimentata" ... " Joaca foarte variat si se misca bine" ... "trebuie sa joci asa si asa ..." ... "Daca o bati vei juca cu ... care este mai slaba " .... Fiecare incepe sa cunoasca atat de bine tenisul si adversara incat ignora ca persoana de fata are si ea ceva calitati.
Si bang ... te afli in mijlocul luptei nerecunoscand propriul echipaj. Un meci se putea pierde pentru ca inainte de el mintea sportivului a fost inundata de tot felul de ipoteze despre adversar, lucruri absolut eronate atunci cand in astfel de conditii propiul organism este punctul cheie si propriul joc trebuie surescitat sa dea maximul in conditiile unui meci impotriva unei jucatoare cu un anume stil de joc. Nu invers!
Seara tarziu am iesit la plimbare si am aflat originile starii de incordare. Mai poti spune ceva? Desi aceste aspecte au fost "predate" cu ceva timp in urma, iata ca de fiecare data roata se invarte si te aduce in acelasi loc. Poate ca intr-o zi va invata sa asculte doar de ea ... si atunci va fi mai puternica. Pana atunci, intentiile bune ale celor ce incearca sa sprijine aduc extrem de multe neplaceri si cauzeaza cu adevarat celui ce are nevoie de liniste.
Cum e bine sa procedezi inainte de meci vis-a-vis de incalzirea pentru meci? Un capitol ce se leaga de cele scrise mai sus si care contribuie la fel de decisiv la soarta partidei. Unii joaca intensiv, altii doar lovesc cateva mingii. Altii si cei mai putini nici macar nu bat mingea. La unii se folosesc cuvinte motivatoare si agresive, la unii se adopta glumele, iar unii sunt lasati in pace. Unii sunt tinuti in priza pana intra pe teren, unii sunt lasati sa isi faca singuri programul, unii sunt fara antrenor si fac si una si alta :) Cum e mai bine? Personal consider ca e bine sa bati mingea inainte de meci, dar cat joci, in ce fel si cum se vorbeste depinde de la caz la caz. Discutia cu sportivul in liniste clarifica acest aspect si o parte din greul de dinainte de meci este rezolvat. Ramane insa "bagatul nasului in ciorba sportivului" care e mai greu de controlat, cu atat mai mult cu cat avem parinti, alti sportivi, alti antrenori, internet, media, spectatori ... care toti vorbesc. Oare un ipod cu casti ar rezolva ceva? Hmmmm .... merita incercat!
L-ati vazut aseara pe Rodick? Inainte de meci cu doua ore se afla in restaurantul sportivilor, chiar langa masa mea si juca un joc de carti de mama-focului alaturi de logodnica, fratele lui si inca cineva care nu stiu cine era. Cred ca am stat cam 40 de minute, ce e drept vreo 10 in plus doar de curiozitate si la cat inteleg eu engleza numai de tenis nu vorbeau. Si ma minunam: "Are meci in cateva zeci de minute si omul se relaxeaza la greu!" ... la ora 23 ora americanilor Rodick incheia meciul victorios.
William's quarterfinal este titlul zilei de astazi la New York si nu US Open quarterfinal, cu atat mai mult cu cat scorul este egal la intalniri directe intre cele doua si anume 8-8. Cine va castiga? Interesant de vazut, majoritatea dand-o ca favorita pe Venus. Intr-unul dintre antrenamentele lor am stat si am incercat sa numar ceva ce mie mi se pare interesant. Cate interventii face taticu pe durata unei ore de antrenament? Am numarat si nu mi-a venit sa cred, cu atat mai mult cu cat durata intreruperilor era de maxim 1 minut si asta cand erau explicatii demonstrative. Urmeaza Federer, apoi Fish, apoi Safina ... Fiecare antrenor intervine in mod civilizat de 5-6 ori in medie sa spuna cate ceva pe durata unei ore de antrenament ( fara a numara minutele de pauza ), iar in aproape toate cazurile sportiva cere ea oprirea jocului de cel putin o data si ceva explicatii. Asta inseamna cam 45 de joc pe ora ( pauze cam de 15 min adunate ) cu 8 minute de joc fara oprire pe tema si o intrerupere de 1 minut ( maxim ). Interesant, nu?
Zi linsitita si destul de placuta azi la US Open, in intrecerea juniorilor .... Continuare pe Olimpia Tenis ...
Cu drag,

No comments: