Thursday, June 12, 2008

Migrena

Romania-Franta, un meci egal obtinut de tricolori ce a umplut ziarele romanesti cu surlite si trambite ca fiind un succes a fost tema principala a mediei scrise cat si televizate in ultimele zile. Restul i-a fost alocat diamantului Mutu prins in bustul gol vorbind pe balcon la telefon sau a extrem de variatelor reportaje de tipul "jumuliti cocosul", toate astea cand undeva in inima Parisului, Romania nu a inregistrat nici un egal microbist, ci pur si simplu a zdrobit tot ce a miscat pe linie sportiva: finala romaneasca la un turneu de juniori ce cu usurinta ANS-ul l-ar putea cataloga drept campionat mondial de juniori, asta ca fetele sa isi primeasca pe drept ceva prime.
Daca m-am obisnuit ca fotbalul sa acapereze stiloul gazetarului sportiv romanesc pe motive strict comerciale, tot nu reusesc sa inteleg de ce valoarea inregistrata prin fapte clare este atat de trecuta cu vederea atunci cand undeva sudoarea este tradusa prin medalie sau, in cazul Parisului, in istorie. Magia regelui Hagi inca intarzie sa fie echivalata cu geniul nazdravanului Nasty intr-un calup existential modern, uimindu-ma si acum cand recitesc blocat ziarele stranse in ziua de dupa finala extraordinara de la junioare cum putem fi asa de snobi.
Romania joaca faza grupelor la fotbal, in timp ce Romania a jucat in aceeasi faza a grupelor, in tenis, cu 4 senioare, 2 seniori si o gramada de juniori la un campionat mondial pe zgura, fata de un campionat european pe iarba. Se vand probabil mai bine titlurile "francezi, feriti-va cocoselul" din fotbal, decat "romania makes history in Paris" din tenis, dar probabil ca lupt cu morile de vant ... Nu cer ca tenisul sa inlocuiasca fotbalul la numarul de randuri scrise, dar ma doare sufletul sa vad ca nici macar atunci cand valoarea obtinuta prin munca titanica se transfigureaza in rezultate magnifice si toata lumea merge pe burta...
Care e vina sportivei Ema Bogdan sau a Simonei Halep ca a doua zi de la finala lor un alt sport isi juca mansa inaugurala, preluand atentia tuturor in mod voit?
Mai aud sau vad cate un "habar n-are" care incepe sa rosteasca sau sa scrie dobitocenii de genul "juniori tot avem, pe cand si seniori?" si imi vine sa ii trag o injuratura romaneasca de tipul Elorei Dabija catre tatal ei la Craiova ( "taci in mortii m....i" ) si apoi sa il pun sa citeasca articolele de promovare a valorii tenisistice juvenile, iar atunci cand o sa vada el promovare o sa isi dea raspunsul la intrebarea lui.
Pacat gazetarilor ca ganditi doar cu interesul comercial, va fi extrem de greu sa credem ca cineva ca Nasty va ma incanta privirea tuturor daca tot ceea ce scrieti e un simplu balamuc fotbalistic.
Macar FRT parca ar fi trebuit sa iasa in fata cu un comunicat oficial, un reportaj macar...ce vis frumos! Ei au alte treburi existentiale insa, lupta pentru ciolan fiind in toi. M-am intors luni de la Paris in jur de ora 15 si pana la orele 18 cand am plecat la Craiova, in loc sa ma bucur de rezultatul sportivei, mi-am facut nervi din cauza luptei de interese a lui Tete Haradau si a Sandei Dragomir via Nea Alexe care aflat in fruntea unei comisii de clarificare a situatiei cluburilor da verdicte cel putin comice, adica vorbind la punct fix si pana in acest moment fiind anuntat ca CS Olimpia se afla in ilegalitate, desi dosarul depus la FRT este in regula. Apropo de verdicte comice date de nea Alexe, ati fi neplacut surprinsi sa stiti cum o campioana de Roland Garros este invitata sa joace la Campionatul European de anul acesta, o invitatie de tip comunist cu atat de multe amenintari. Simo, astept sa imi dai voie sa scriu ceea ce tu ai primit pe tava ca ordin din partea celor ce uita ca functiile lor sunt rodul rezultatului inregistrat de tine si Ema la Paris.
Asta cine scrie, dle gazetar? Merge mai bine titlul "fotbal, mici si bere" scris cu litere de o schioapa in Gazeta Sporturilor de luni pe ditamai pagina decat "Simona e campioana" scris cu verde in josul paginii la rubrica sporturi, dar nu ai inteles ca totusi valoarea are o singura dimensiune: rezultatul inregistrat si nu tatuajul briliantului...
Inchei prin a va marturisi ceva: amandoua fetele nu au sponsor de echipament, desi amandoua sunt dornice sa poarte Adidas. Pacat ca pe pasaportul blestemat scrie fara dubiu Romania, ca daca scria orice altceva datele erau schimbate. Asa ca, media romaneasca, poate reusesti ceva sa promovezi...
Am o migrena ingrozitoare, dar merge si asa...
Cu drag,

No comments: