Friday, December 12, 2008

Mocirla visatorului etern

Metodologic de ingenios a fost sa fie acest timing indubitabil de norocos al numararii electorilor contratimp si contraintereselor, la mustata ratandu-se votul liber exprimat in hartii secrete aruncate in urna pazita cu strasnicie de comisii ... un episod atat de rar si atat de dur incat deja pana la aceasta ora s-au scris ceva randuri, devenind, poate, Audienta Generala a saptamanii pe langa Audienta Generala a politicii romanesti. Inca o oglinda a ceea ce ingurgitam zilnic si inca o dovada ca nu criza economica este un dusman de temut, ci romanul incapabil de progres democratic.
Ce a fost la Brasov au timp sa povesteasca ei cei care au crezut ca democratic iti poti castiga dreptul la evolutie, ignorand sechelele comuniste de tip dictatorial in care mereu trebuie sa fie intr-un anume fel, spulberand dreptul castigat in urma sangelui varsat de tineretul Romaniei in acele zile de decembrie '89 si readucand teama in sanul unui conglomerat de visatori ce au sperat pana azi ca inainte va fi bine. Avansam cu tupeu inapoi instaland luptele de gherila controlate tactic dinainte in ideea ca asa razboiul cu noi va fi castigat fara doar si poate, impingand la epuizare rabdarea si intelegerea tribului, pacalind si subjugand clasele de baza ale piramidei sociale, distrugand si stergand cu buretele orice urma de speranta asupra viitorului.
Nu am inteles niciodata aceste lupte duse intr-un mod atat de barbar, cu atat mai mult cu cat candidatii converg impreuna spre acelasi scop unitar. Nu am inteles niciodata toate aceste ghionturi indreptate distructiv unul contra altuia, cand destul de simplu este sa intelegi ca daca sportivul nu ar fi, restul nici atat. Nu am inteles niciodata de ce cel mai important este presedintele, cand niciodata el nu va avea intaietate inaintea sportivului, cu atat mai mult cu cat presedintele raspunde de satisfacerea nevoilor sportivului. Nu am inteles multe, dar tineretea bat-o vina poate fi o scuza, cu atat mai jalnica cu cat lectiile primite sunt din ce in ce mai puerile, cu atat mai mult cu cat logica si bunul simt incrustate de familie se bat cap in cap cu realitatea josnica afisata si prelucrata manual de cei ce sunt in postura de regizori.
Nu comentez cele intamplate la Brasov, dar ma lasa impasibil pentru ca stiam ca putem sa ducem spectacolul invers definitiei dictionaresti la cea mai joasa spita a mizeriei umane, dar nu credeam ca avem si taria de caracter sa o ducem la indeplinire. Patetic sfarsit al unui inceput promitator de drum pentru un sport ce avea nevoie de vlaga si nu de plumb agatat de gat.
Ati butonat fiecare site-ul FRT, OpenTenisul si TenisInfo, ati cautat online media romaneasca pentru a sustrage repede cat mai multe amanunte, dar mai stiu, si ca, fara falsa modestie, sunt atat de multi cei ce asteapta ca penelul critic al lu' coach sa telegrafieze detaliat orice. Am incercat in primele randuri, am renuntat la avantul zgandarit de puhoiul de puroi coagulat in sanul sistemului si am creionat cat am putut de abstract scarba existenta in ale mele plaiuri interne. Unii zic ca vine criza si va fi dezastru, eu zic ca vine regresul cauzat de mocirla mlastinoasa in care visatorul eminescian a trait cu impresia ca Luceafarul e sus pe cer.
Si nu asa sta treaba. Ati servit parsiveste, am inghitit in sec toata ocara, dar al dracului de retur iata ca vine declansat secvential de automatismele trecutului glorios:
1. La piata cand ma trimitea mama dupa mere cu banutii in mana aveam de ales dintre cele expuse, niciodata din cele pe care le doream, dar care nu existau la vanzare. Caci daca veneam acasa fara mere, macar la o intrebare aveam de raspuns. La FRT trebuia ales marul cel mai mar dintre cele expuse, pentru ca asta era ceea ce aveam de facut, dar "s-a dat vrabia din mana pe cioara dupa gard". Pe ei cine ii intreaba intrebarea?
2. Cand am dat suta de metri la admiterea ANEFS, tin minte ca alergam pe culoare cate 4-5 sportivi odata, cu ambitia de a iesi primul si de a intra la facultate. Nu imi aduc aminte sa fi alergat si iesit pe locul I, dar declarat pe locul II pentru ca Usain Bolt nu s-a prezentat din motive personale, caci daca ar fi venit nici nu s-ar fi pus la indoiala cine ar fi fost campionul. Aloooo, asta nu contest sub nicio forma, dar aici au alergat altii. La FRT Dragomir si cu Segarceanu au alergat ca pacalicii si au constat ca arbitrul a declarat simplu "start furat", apoi i-a declarat vicecampioni impreuna si laolalta. Caci Ilie nu s-a prezentat din motive personale, caci daca ar fi venit nici nu s-ar fi pus la indoiala cine ar fi fost campionul. Aloooo, nici asta nu contest sub nicio forma, dar aici au candidat altii la o proba la care Ilie nu a fost nici macar prezent!?!
3. Electorii. Au fost cazati mai mult decat cei 111 necesari cu o seara inainte si s-au prezentat mai putini, dandu-i astfel sansa unica lui Steven Spielberg sa poata prelua scaunul regizoral de la Sergiu Nicolaescu de acum incolo, un epilog pilot apoteotic ce s-ar insuruba la fix dupa macelul din Jurasic Park. Dar nu e bai, caci propun urmatoarele pentru urmatoarea runda de peste 30 de zile:
a) electorii prezenti la Poiana Brasov cu o seara inainte care INSA nu au intrat la vot a doua zi dimineata ( din motive obiective, fireste !!! ) sa NU participe nici la Adunarea Extraordinara din ianuarie, la aceea adunare participand NUMAI cei prezenti si bifati pe liste. Ulterior sa se desfiinteze statutul de membru din motive de neindeplinire a calitatii de membru cu drept de vot.
b) electorii care nu au ajuns NICI macar pana la Poiana Brasov ( din motive obiective, fireste !!! ) sa li puna mascota pe dreptul de vot din ianuarie si sa fie luati la purecat de ce au depus dosarele de reafiliere ca SI membru cu drept de vot cand ei nu si l-au exercitat.
c) publicarea pe site-ul FRT a celor doua categorii de electori, ca sa stim si noi peblea care sunt aia asa destepti.
Raman deci cei 104 -105 membrii electori care vor decide noul presedinte, cu o intarziere de ceva timp, numai buna ingurgitarii soricului parlit de Craciun.
Mai am ceva de spus: "Ilie, noi te vrem, dar tu ne vrei pe noi?" Ca daca raspunsul e da, atunci nu lasai tenisul sa ajunga in mocirla prezentului si veneai macar cu prezenta acolo unde NOI ne doream sa fii.
Cu drag,

No comments: